Copyright © Tuğçe'nin Kitaplığı
Design by Dzignine
19 Eylül 2012 Çarşamba

Michael Neale'nin İlk Kitabı - Nehir (The River)

Dove Ödüllü şarkı yazarı Michael Neale'nin ilk kitabı, The River (Nehir) Amerika'da raflardaki yerini dün aldı.

Bu kitap Türkiye'de yayınlanır mı bilemem, ama kayıp ve kefaret üzerine ilham verici bir hikaye. Kitabı rahat koltuğunuzda uzun süre oturabileceğiniz bir anda okumanızı tavsiye ederim, çünkü son derece akıcı bir dille yazılmış, sizi o kadar hızlı içine çekiyor ki neye uğradığınızı bile anlayamıyorsunuz ve elinizden bırakmak dahi istemiyorsunuz.

Hikaye Colorado Dağlıkları'nda ve Nehir'de geçiyor. Buraya küçük bir not yazayım; yazar kitap boyunca adeta Nehir'i, sadece bir su akıntısı olmaktan öteye götürüyor ve ona bir kişilik kazandırıyor, bu nedenle de sürekli The River olarak ve büyük harflerle ifade ediyor. Gabriel Clarke, hikayemizin baş kahramanı, Nehir'e karşı inanılmaz bir çekim hissediyor, ancak 5 yaşında Nehir kenarında şahit olduğu, bu yaştaki hiç bir çocuğun görmemesi gereken, üzücü olay tüm hayatını değiştiriyor ve içine kapanık, sevdiklerinin ulaşamadığı bir çocuk haline getiriyor. Nehir'i okurken,  Gabriel'in yaşadığı acı ve kırgınlık, kızgınlık dolu hayata seyirci olacaksınız, ta ki bir şeyler onu Nehir'e geri getirene kadar.

New York Times'ın en çok satanlar listesinde yer alan yazar, John C. Maxwell, bu kitabı "Okuyucuyu yaşamaları gereken hayat için yüreklendirecek." diye tanımlıyor. Metaforlarla donatılmış olan hikaye, sizi hayal etmeye öylesine yüreklendiriyor ki, kendinizi hayatınızdaki kırgınlıklarınızı, geçmişte yaşadıklarınızı ve geleceğe doğru adım atma cesaretinizi sorgularken bulacaksınız.

Michael Neale'nin yetenekli bir hikaye anlatımı ve tecrübeli bir vaiz olduğu çok açık. Bazı hikayeler, kişiden kişiye aktarılmak için yaratılmıştır, işte hayat dolu ve derin karakterler ve sahnelerle bezenmiş bu hikaye de,bunlardan birisi. Yazarın kendisi de bu durumun farkında olacak ki; Michael Whittaker ile birlikte The River için hazırladığı soundtrack eşliğinde, görsellerle süslediği Nehir Tecrübesi (River Experience) olarak adlandırdığı bir dinletiyi canlı olarak sergiliyor ve meraklı okurlara, kitaptaki hikayeyi aktarıyor.

Büyümenin, korkuları yenmenin ve değişimin anlatıldığı harika bir hikaye diyebiliriz. Ancak, tabi ki Michael Neale'nin yeni bir roman yazarı olduğunu unutmayalım, gerçi kendisi zaten bize bunu kitabında Nehir'in önemini vurgulamaya çalışırken rahatsız edici derecede durumu gözümüze sokması ile, gereksiz yere büyük harfler ve birçok ünlem işareti kullanımı ile ve zaman zaman rüya ile gerçek arasında yaşattığı karmaşa ile bunu bize sık sık hatırlatıyor, ama bunlarda bu güzel hikayenin tuzu biberi diyelim.

Yazarın dediği  gibi, "Nehir'i kenarda durarak tam olarak yaşayamazsınız... İçine girmelisiniz, hemde sonuna kadar."

Ne duruyorsunuz o zaman, haydi atlayın ve Gabriel hayatına devam edebilecek mi, yoksa acılarına yenik mi düşecek? Kendiniz görün...

Bu kitabı okuyanlarınız varsa yada okumak isteyenleriniz yorum bırakırsanız sevinirim...

Kitabı kendi dilinde okumak isterseniz, www.amazon.com kargo ile, yada e-book olarak, www.kobobooks.com sitelerinden temin edebilirsiniz.

*Bu kitap NetGalley tarafından Thomas Nelson adına, eleştiri yapılması amacıyla temin edilmiştir. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...