Copyright © Tuğçe'nin Kitaplığı
Design by Dzignine
25 Eylül 2012 Salı

2012 Man Booker Ödülleri Kısa Listesi


Man Booker Ödülünün bu seneki kısa listesi, diğer bir deyişle finalistleri 11 Eylül Salı günü açıklandı.  Ödülün kime verileceğine karar veren ve her sene değişmekte olan jürinin başkanı bu sene, Times Edebiyat Eki Editörü (Times Literary Supplement), Sir Peter Stothard, ve jüri üyeleri de; Liverpool Üniversitesinde İngilizce Profesörü  ve edebiyat eleştirmeni olan Dinah Birch; ödüllü bir tarihçi ve ünlü bir yazar olan Amanda Foreman; Downton Abbey dizisinin ünlü oyuncusu ve aynı zamanda köşe yazarı ve editör olan Dan Stevens ve akademisyen , yazar ve yorumcu Bharat Tandon’dan oluşmakta.

12 kitap arasından seçilen bu senenin 6 finalisti, edebiyat dünyasının en karlı ve şöhretli ödülü için yarışacaklar ve kazanan finalist, 16 Ekim tarihinde Londra’da yapılacak olan ödül gecesinde yaklaşık 80.000 doların sahibi olacak. Ayrıca finalist olan 6 yazara yaklaşık 4000 dolarlık  ödül verilecek. Tabii ki, bu ödüllerin yanı sıra kazanan kitabın satışlarının kayda değer şekilde artacağını da unutmamak gerekir.

Ortak konuları, yaşlılık, hafıza ve kayıp olan 6 finalist kitap ve yazar şu şekilde;

The Garden of Evening Mists – Tan Twan Eng
Swimming Home (and Other Stories) – Deborah Levy
Bring up the Bodies – Hillary Mantel
The Lighthouse – Alison Moore
Umbrella – Will Self
Narcopolis – Jeet Thayil

Bu senenin en az sürpriz olan ismi, Hillary Mantel. Yazar  2009 yılında  Man Booker Ödülünü Kurtlar Hanedanı (Wolf Hall) adlı kitabı ile almıştı ve bu ödüllü kitabın devamı olan Bring Up the Bodies ile yine ödülün en büyük adayı olarak gösteriliyor. Ama bakalım ödülü bir kere almış olması ve 2005’te Beyond Black adlı kitabı ile adaylar arasında yer almış olması, yazarın dezavantajına olacak mı?

Will Self’in kitabı Umbrella, adeta geçen sene oldukça eleştirilmiş olan popülist yaklaşımın izlerini yok etmek istercesine seçilmiş bir kitap. 2011 yılında, denemeleri değil aksine, özellikle okunabilirliği yüksek kitapları tercih ettiğini jüri üyeleri kabul etmiş ve jüri başkanı, yaklaşımlarını “ Bu kitapların satın alınıp okunmasını istiyoruz, satın alınıp hayran olmasını değil” şeklinde ifade etmişti.  Will Self’in Umbrella’sı bu yaklaşıma tamamen zıt, oldukça karmaşık bir dokuya sahip, kitabı bu senenin jürisi Elliot ve Joyce’un modernize edilmiş etkilerini taşıdığı için, “modern edebiyatın radikali” olarak adlandırıyor. Psikiyatri, modernizm, savaş ve uyku hastalığı olarak da bilinen, letarjik beyin iltihabının merak edilen noktalarına değinen kitap, 3 farklı tarihte yaşamış, 3 farklı bakış açısını birbirine bağlıyor. 20. Yüzyıl başlarında Audrey, 1970 ve 2010’daki genç ve yaşlı Dr. Busner.

Finalistler arasında yer alan diğer bir isimde Jeet Thayil. İlk romanı olan, Narcopolis ile kısa listede yer alan Hintli yazar, Hong Kong, Hindistan ve Amerika’da yaşamış ve aynı zamanda şair ve müzisyen bir kimliğe sahip. The Guardian kitap eleştirmeninin “Bu kitabın,  afyon etkisindeki uzun ve harika bir gündüz düşü gibi uzamasını ve devam etmesini isterdim.” dediği romanda Thayil kendi bağımlılık deneyimlerine de dayanarak 1970’lerin Bombay’indeki afyon ve eroin bağımlılığını anlatıyor.

Malezya’lı yazar Tan Twan Eng,  daha önce ilk romanı, ile uzun listede kendisine yer bulmuştu ve şimdi de ikinci romanı,The Garden of Evening Mists ile finalistler arasındaki yerini aldı.  Kitap, 1949 yılında İkinci Dünya Savaşı gölgesindeki Malezya’da yaşayan avukat Yun Ling Teoh’unun hikayesini anlatıyor.

Alison Moore, Ödüllü öykülerin yazarı, ilk roman denemesi The Lighthouse ile finalistler arasında, bağımsız küçük bir İngiliz kitabevi olan Salt tarafından basılmış ve oldukça şaşırtıcı olarak tanımlanıyor. Melankoli ve akıllardan zor çıkacak bir hikaye olan The Lighthouse, Almanya’da yürüyerek gezen bir adamın kendini bulma çabalarını anlatıyor.

Ve son finalistimizde, Deborah Levy. Yazarın  son 15 senedir yazdığı ilk kitabı, asıl ilgi çekici sırların hep kendimizden sakladıklarımız olduğunu ortaya koyan bir hikayeyi anlatmakta. Genç bir kadın, hayranı olduğu ünlü bir İngiliz şairi takip ederek, Fransa’nın güneyinde ailesi ile tatil yaptıkları yere gelir ve şairin eşinin daveti ile tatillerine dahil olur ve esas karakterler olan Kitty, Joe, Isabel ve Nina etrafında dönen hikaye, Swimming Home’da aynı şekilde ilk önce bağımsız olarak basılmış. Ancak uzun listede adaylar arasında yerini alınca İngiltere’de bilinen bir kitap evi tarafından kitle pazarına yönelik baskısı yapılmıştır. 

16 Ekim tarihine kadar bu kitapların yorumlarını yazacağım, ilk kitabımız Swimming Home - Deborah Levy yorumunu yarın burada okuyabilirsiniz. 

Bu kitaplar içinde ilginizi çeken yada sizinde okuduklarınız varsa yorumlarınızı paylaşırsanız sevinirim... 

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...