Puanlama : B
@Küçük Kız: Herkese Merhaba! Bugün BloG-TwinS çalışmamızın 2. Etabı ile karşınızdayız :) İlk çalışmamız ile ilgili vermiş olduğunuz o muhteşem destekten ötürü öncelikle teşekkür ederiz :)
Bu haftaki kitabımız “GÖLGE VE KEMİK”
Hadi bizi detaya boğ Tuğçe, Bekliyoruz.
Hadi bizi detaya boğ Tuğçe, Bekliyoruz.
@Tuğçe:“Bazı hikayeler, sadece neden fantastik kitapları okuduğumuzu değil, neden kitap okuduğumuzu hatırlatır bize. Belki yoktan varedilmiş şeyler sunmaz bize, ama güzel bir hikaye bu noktayı göz ardı etmemizi sağlar.”
@Küçük Kız: Blog ikizime bir alkış! Mükemmel bir cümle olmamış mı ama :)
@Tuğçe: A-a sen beni över miydin? :) Teşekkür ederim. :) Leigh Bardugo’nun ilk romanı Gölge ve Kemik, Martı Yayınlarından geçtiğimiz günlerde raflardaki yerini aldı. Grisha Serisinin bu ilk kitabı da, okuduğum başarılı az sayıdaki fantastik romandan biri.
@Küçük Kız: Sana kesinlikle katılıyorum. ( bu arada över miydin filan demişsin haksızlık ediyorsun ama :) cık cık)
@Tuğçe: Konuya dönersek, Alina Starkov bir yetimdir ve Ravka’da bir yetimhanede, en yakın arkadaşı Malyen ile birlikte büyütülür.
Söylemeden edemeyeceğim, çocuğun adı Mal iken biz niçin Malyen diye okuyoruz, ben hiç anlamadım, bilen var mı?
@Küçük Kız: Sen söyledikten sonra bende dikkat ettim ve haklısın kitap da karakterin orijinal adı Mal :) sanırım çocuk burada dile düşer, dalga konusu olur diye ona Türkiye’de Malyen adını layık gördüler :)
@Tuğçe: Kitap da olaylar Ravka’ da geçiyor. Fantastik öğelerle süslenmiş, atlı kızakların bulunduğu bir Rusya olduğunu hayal edebilirsiniz orayı. Kitabın girişinde bu alem ile ilgili bir haritada bulunmakta.
@Küçük Kız: Kaale alma tamam mı :) Ölcen ciddiyetten :) Neyse, ben kitaba döniyim :) Kitapta ki önemli karakterler ise Grisha – Grishalar. Avatar’ı izleyenler bilir, bu adamların elementler üzerinde bir takım sihirli yetenekleri var. Grishaların tespit edilmesi için Ravka’daki küçük çocukların hepsi bir takım sınavlara tabi tutulup içlerinde güç olup olmadığına bakılıyor. İçinde sihir bulunanlar, İkinci Ordu denilen bir orduda görevlendirilmek üzere yetiştiriliyorlar.
@Tuğçe: Alina, herhangi bir özelliği olmayan bir karakter örneği olarak çıkıyor ilk olarak karşımıza, yani tipik bir genç edebiyatı kahramanı; zayıf, ürkek, sıradan. (@Küçük Kız: Malum cicim iyi bilir bu tür kahramanları, oku oku bıktı :))
@Küçük Kız: Malyen ise büyüdükçe, kafaları kendine çevirten cinsten bir çocuk haline gelmiş (Taşlaşmış yani çocuk büyüdükçe :)) ya kısaca kız bu çocuğa yanık :) Hoş bunun dile gelmesi beni çatlattı, krize soktu :) Kız zaten saf ayol, iyi bir yerden bir yere giderken kendini almayı unutmuyor yanında. (biraz kıl mı olmuşum kıza ne :))
“Küçük Saray’ın çatısında çıplak dans etmiş olsan bile umrumda değil. Seni seviyorum, Alina, bir zamanlar ona kapılan yanını bile seviyorum.” Syf. 357 (yavrum benim :))
@Tuğçe: Yazar, kullandığı sade dil sayesinde okuru, Karanlıklar Diyarına doğru yolculuğu esnasında hemen Alina’nın tarafına çekiyor diyebiliriz. (Gerçi bu sade dile ayrıca döneceğim) (@Küçük Kız: Dönmezsen şaşarım :))
Karanlıklar Diyarı’na gelirsek, Grisha sihirinin yanlış kullanılması sonucu oluşmuş, krallığın laneti, faciası haline gelmiştir ve Ravka’yı ikiye bölmektedir. Karanlıklar diyarında, Volcra denen kanatlı ve yırtıcı yaratıklar bulunmaktadır ve bu bölgeden insanların geçmesine izin vermemektedirler. (@Küçük Kız: Limanlarına gidemiyor adamlar, ticaret felan kötü yani, durum vahim)
Grishaların güçleri/sihirleri, şimdiye kadar rüzgarı, ateşi, gelgitleri, çeliği ve teni/vücudu ve hatta karanlığı manipule edebilmektedir. Peki ya ışığı? ;)
(@Küçük Kız: E e bildiğin slogan yapmışsın yahu :))
@Tuğçe: Kitabı okurken ilk 70-80 sayfa gerçekten bir anlama sıkıntısı yaşadım, bunun en temel sebebi, resmen bir ikinci dil öğreniyormuşum gibi hissetmemdi. Kelimeler bize o kadar yabancı kelimeler ki, gerçekten ne kimdi, kim neydi derken hikayaye bir türlü alışamadım ama daha ilginci, tüm bunlara rağmen kitabı elimden bırakamadım. (@Küçük Kız: Beni kale almadan, istikrarlı bir şekilde yorum yapmaya devam etmen beni hayretler içerisinde bırakıyor :))
@Küçük Kız: Sen prensipleri olan bir insansın zaten cicim, inan kötü olsaydı da bırakmazdın kitabı :) Vücut terzisi olayına ne diyorsun :) Ben bayıldım.!
@Tuğçe: Vücut terzisi fikri beni şaşkınlık ve hayranlık içinde bıraktı. Tabii ki, bu kitapta her şey peri masallarındaki gibi değil, yazar bunu vurgulayabilmek ve okuru yanıltmamak adına, hikayenin içinde sunduğu karanlığı, isim ve kelime tercihlerinde bir hayli vurgulamış. Özellikle Karanlıklar Efendisinin şahsi koruması, adeta KGB ajanlarının atası gibi :)
@Küçük Kız: İsmini hatırlamıyorum ama seksi bir şeydi ya :) benden kaçmaz ;)
@Tuğçe: Karanlıklar Efendisinin korumasının adı mı? Ivan. ;) Ah evet! Bir de Karanlıklar Efendisi var, değil mi Berfim? :) Keşke bir adı da olsaydı kendisinin!
@Küçük Kız: Neyse en azından buna cevap vermişsin canım sağol Ivan için :) Ya aslında o kötü birimi emin değilim. Seninle de konuştuğumuz gibi, garip bir şekilde Malyen’den daha fazla etkiledi bu adam beni. (Adının ne önemi var cicim kalpler bir olsun :)) Evet bir amacı var ve Alina araç olabilir ama farklı bir şeyler de vardı adamda, sanki istedi kızın onu istemesini, sevmesini, arzulamasını ne bileyim :/ kızamadım, ölsün gebersin kurtulalım diyemedim. :) Kıyamam ben ona ya :)
@Tuğçe: Kıyamam ben sana derken, Karanlıkların Efendisinden mi bahsediyoruz? Hmm… Anladım, kötü çocuk sevdası ;) Yalnız bu kitap erkek arkadaşları haremi biraz kalabalık olmaya başladı :) Neyse konumuza dönelim. Karanlıkların Efendisi, tabii ki güçlü, güzel bir yüzü, simsiyah saçları ve gri gözleri (ki bu zaten son dönemde yakışıklı ve karizmatik olmanın gizli kuralı gibi) var ve tabii ki, son derece yakışıklı ve bir o kadar da karanlık, ki burada şüphe yok zaten, adına bakınca ;)
Konu yakışıklılık ve güzelliğe gelmişken kitapta karakterlerin güzellikleri (Alina hariç) ve güzelliğe yapılan vurgu biraz fazla olmuş gibi geldi bana.
@Tuğçe & @ Küçük Kız: Bunun dışında sizin de anlayacağınız üzere, hem bu türün, hem de genç edebiyatının hemen hemen tüm temel özelliklerini taşıyor bu roman ve yukarıda yazdığımız gibi, yoktan var etmiyor bunları ama okurkan “yine mi bu?” dedirtiyor mu? Dedirtmiyor! Aklınıza gelse bile, büyüsüne kapılıp, aklınızdaki neydi unutuyor ve kendinizi kaptırıyorsunuz, tüyleriniz diken diken olarak heyecanla okuyorsunuz.
@Küçük Kız: Hesapta blog atışması olan bu çalışma yine benim sataşmalarım ve Tuğçe’nin kayıtsızlıkları ile son bulmakta :) Umudum bir gün Tuğçe’nin de kabuğunu kırıp bana katılması :) Bitti tamam bu kadar işte :)
Buyurun size bu da videosu :
Buradan satın alabilirsiniz :
0 yorum:
Yorum Gönder