Copyright © Tuğçe'nin Kitaplığı
Design by Dzignine
30 Ocak 2013 Çarşamba

22 Britanya Yolu - Amanda Hodgkinson | Kitap Tanıtım


BRİTANYA YOLU - AMANDA HODGKINSON

22 Britanya Yolu, Amanda Hodgkinson'ın 2011 yılında çıkarttığı ve İkinci Dünya Savaşı sırasında hayatı değişen ailelerden birinin daha öyküsünü anlatan bir kitap. Bu tarzda birden fazla hikaye okuduğum ve büyük bir çoğunluğu beni çok etkiledi, bu kitap da ilk çıktığı zaman kapağı ve konusu ile epey ilgimi çekmişti (ki Arkadya aynı kapak ile çıkarttı kitabı, gerçekten konusunu oldukça güzel veren ve insanı da etkileyen bir kapak) ama sanırım o dönemde, yahudilerin çektiği bu zulme dair okuduklarımın kotasını doldurmuştum ve okumayı ertelemiştim. Şimdi Arkadya Yayınlarından kitap çıkınca, artık okumak zamanıdır dedim ve kitabı okuma listeme geri aldım. Önümüzdeki hafta inşallah bir yorumunu da yayınlayacağım. Şimdilik sizleri kitabın tanıtım yazısı ve yazara dair kısa bir bilgi ile baş başa bırakıyorum. Keyifli okumalar...

Kitap Tanıtım

Her savaş bir kaybediştir...
Kimi sevdiğini, kimiyse benliğini kaybeder...

Silvana ve Janusz, yeni evli bir çifttir ve bu mutlu evliliklerini bir bebekle taçlandırmışlardır. Ancak II. Dünya Savaşının başlayıp Varşova sınırlarına kadar ulaşmasıyla, o huzurlu günler de geride kalır. Janusz, ülkesini savunmak için Polonya birliklerine katılırken, Silvanaya da küçük oğlunu korumak adına tüm zorluklarla mücadele etmek düşer.

Aradan geçen kâbus dolu altı yılın ardından Silvana, sekiz yaşındaki oğlu Aurek ile birlikte bir deniz yolculuğuna çıkar. Janusz, onların Polonyadan İngiltereye gelmelerini istemiştir. Artık barışın hüküm sürdüğü topraklarda yeniden bir arada olacaklardır. Bir aile hayali ise Silvananın biricik oğlu Aurek için gerçekleştirmek istediği tek şeydir.

Fakat ne Silvana ne de Janusz, eskiden oldukları kişilerdir artık. Mutlu bir aile tablosu çizmeye çalıştıkları her an, beraberinde getirdikleri sırların ağına takıldıklarının farkındadırlar. Ya umuda yelken açıp bu sır ağından birlikte kurtulacaklardır ya da onun kendilerini dibe çekmesine göz yumacaklardır.
İhanetin, sevginin, şefkatin ve annelik duygusunun birlikte harmanlandığı yürek burkan bir roman... -22- Britanya Yolu, savaş sancısıyla dağılan bir ailenin toparlanış öyküsünü etkileyici bir dille anlatıyor.
"Anne ve çocuk arasındaki o kopmaz bağı konu alan bu romanı kolay kolay unutamayacaksınız."
The New York Times Book Review

Yazar Tanıtım

4567126Amanda Hodgkinson, 1960ların ortasında Somerset’te, oldukça genç ve son derece optimistik bir çiftin, her ikisi de sanatçı ve iyi yaşam hayalleri kuran ebeveynler, çocukları olarak dünyaya geldi. Annesi, kıyafetlerini yapabilmek için kumaş dokur, babası ise bir seramik ustası olarak tabak çanaklarını yapardı. Paraları yoktu ama yemek yedikleri tabaklar gayet güzeldi ve kıyafetleri içinse en sıradışı kıyafetler demek mümkün.

Beş yaşına geldiğinde, Essex’te küçük bir balıkçı kasabasına taşındılar ve hiç kesilmeyen martı sesleri, kasabayı çevreleyen gri-yeşil tuz bataklıkları, çakıl taşlı plajlar ve  çamur tabakalarının hatıraları ile dolu bir çocukluk geçirdi. Bataklıklardan deniz teresi toplar, suyun çekildiği yerlerde midye kabuğu arardı. Arkadaşlarıyla midye, deniz çakısı, salyangoz ve istridye toplarlardı. Babasının aldığı sandal ile babasıyla balık tutmaya giderdi. Gel-gitleri ve ayın etkisini öğrendi ve sular yükseldiğinde, arabaları suların altında kalan turistlere gülerek geçirdiği günler on yaşına geldiğinde değişti.

On yaşında sırtını denize döndü ve kitaplara aşık oldu. Aile ikinci el kitap satan bir dükkan açtı ve evleri kitap dolu kolilerle doldu, taştı. O yaşlarda, artık dört kardeşlerdi ve ağabeyi ile birlikte küçük çocuklara bakmak, ailesi dükkanı işletirken, onların sorumluluğundaydı. Ağabeyi odasında saatlerce gitar çalıp, küçük kardeşleri de televizyon seyrederken, Amanda koliler içindeki kitaplar arasında kaybolur, okur, okur, okurdu. O yıllarda yazar olmak istediğine karar vermişti.

Yıllar sonra, kendi iki çocuğu ve bir dizi farklı iş sonra nihayet rüyasını gerçekleştirmeye karar verdi. East Anglia üniversitesinde Yaratıcı yazarlık üzerine yüksek lisans yaptı ve ciddi olarak yazmaya başladı. Bu noktadan sonra, başka bir rüyayı gerçekleştirmek üzere harekete geçti, bu defa kocasının rüyasını. Ve Fransa’nın güneyine taşındılar. Nihayet istediği gibi yazabileceğini düşünüyordu ama aldıkları ev o kadar harabeydi ki, ilk bir kaç yılını burayı oturulur hale getirmek için uğraşmak zorunda kaldı. Aynı zamanda, Fransızca öğrenmeleri ve kızlarını Fransız okuluna yerleştirmeleri gerekiyordu. Bir yandan da yeni bir yerde, yeni bir yaşamın iniş ve çıkışlarınıa adapte olmak tabii...

Sonunda başardılar. Fransızca öğrendiler, yerleştiler ve kendilerine gerçek bir ev yarattılar. Ve nihayet Amanda, romanını bitirdi...
Buradan satın alabilirsiniz:

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...