Copyright © Tuğçe'nin Kitaplığı
Design by Dzignine
8 Ekim 2012 Pazartesi

Apartman Hikayeleri - Chris Ware'in Yeni Çizgi Romanı

Çizgi roman hayranlarının yakından tanıdığı, 45 yaşındaki, Amerika'nın yaşayan en ünlü ve yaratıcı çizerlerinden birisi olan Chris Ware'nin yeni kitabı, Apartman Hikayeleri (Building Stories) 2 Ekim günü Amerika'da raflardaki yerini aldı.

Büyük dikdörtgen bir kutu içerisinde, çeşitli boyutlardaki 14 farklı kitapçık, dergi, poster ve sayfadan oluşan kitap, son derece dahice hazırlanmış bir sanat eseri.

Bu farklı boyutlardaki içeriğin okunmasında belirlenmiş bir sıra yok ve Şikago'da (Chicago) 3 katlı bir apartmanda yaşayanların hikayelerini anlatıyorlar. Farklı sunumu sayesinde her okuyucu kendi kişiselleşmiş kitabı ile farklı bir hikaye okuyor.

Diğer tüm eserlerinde olduğu gibi, bunda da  son derece güçlü ve duygusal bir hikaye söz konusu. Apartmanın dört sakini etrafında dönen ve bu kişileri bir şekilde birbirine bağlayan hikayenin karakterleri, gündelik koşturmacaların içinde kendi hayatlarının anlamını çözmeye çalışıyorlar.

Tek bacaklı, otuzlu yaşlarında ve en üst katta oturan kadın, kocası nedeniyle hüsrana uğramış, gün geçtikçe kilo alan ve rüyalarına ne olduğunu merak eden melankolik baş kahramanımız. En alt katta yaşayan, hiç evlenmemiş ev sahibesi ise hala hatırları arasında yalnız başına dolaşmaya devam eden yaşlı bir kadın. Orta katta sürekli kavga eden ve sorunlar yaşayan çiftimiz var. Birde tek erkek bakış açısı olarak okuduğumuz "Dünya'nın en iyi arısı" Branford, evet yanlış okumadınız kendisi gerçekten bir arı!  Bu dört karakterde son derece kolay bağlantı kurulabilecek şekilde yaratılmışlar bu karakterler sayesinde, herhangi birimizin hikayesi olabilir anlatılan.

Kitabın sayfalarından bir yandan akan yalnızlık, okuyucuyu yakalarken, diğer yandan karakterlerin arasındaki bağlantılarla, aslında kimsenin tamamen yalnız olmadığı gerçeği gözler önüne seriliyor. Yazar adeta herkes birbiri ile bağlantılıdır varsayımını vurguluyor.

Kitabın sanatsal yönü tabii ki sunumu ve hikayesi ile bitmiyor. Kitabın çizimleri farklı, detaylı ve sıradan çizgi roman standartlarının çok ötesinde. Farklı boyutlardaki birçok malzemenin kullanımı ile, Chris Ware'in her boyuttaki sunum şekli ile son derece rahat bir öykü yaratabildiğini gözden kaçırmak mümkün değil.

Tabii ki, belirli bir okuma düzeninin sunulmamış olması, alınmış büyük bir risk. Hikayedeki kahramanın iç dünyasına ait bölümlerin çok erken yada çok geç okunması, hikayenin anlamsızlaşmasına yada hızının yavaşlamasına neden olabilir. Yine de bu harika roman, bu şekli ile kiminin başlama noktası, kiminin bitiş noktası olması nedeniyle insanı heyecanlandıran, hikayeyi farklı açılardan yeniden okuma isteği doğuran, unutulmaz anılarla dolu bir gizli kutu niteliğinde.

Chris Ware'ın bu romanını Türkiye'deki kitapçılarda bulmanızın imkanı ne zaman olur yada olur mu bilemiyorum, ama www.amazon.com  yada benzeri web-sitelerinden alabileceğiniz bu kitap, çizgi roman hayranı değilseniz bile kitaplığınızın bir köşesinde bulunması gereken bir eser.

Apartman Hikayelerini (Building Stories) yada Chris Ware'in başka eserlerini okudunuz mu? Ne düşündünüz? Lütfen yorumlarınızı yazın...

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...