Copyright © Tuğçe'nin Kitaplığı
Design by Dzignine
30 Ocak 2013 Çarşamba

Yorum: Benim İçin Öl - Amy Plum


benim-icin-ol-5124-72341
Puanlama : B-

Yazar: Amy Plum
Çevirmen:  Esra Çakıruylası
Sayfa Sayısı:  352
Dili: Türkçe
Yayınevi:  Akılçelen Kitaplar

Benim İçin Öl, Akılçelen Kitaplardan  geçtiğimiz sene çıkan ve Amy Plum’ın paranormal üçlemesinin (Revenants) ilk kitabı. Ocak ayı içerisinde serinin ikinci kitabı Ben Ölene Kadar’da satışa çıktı. Aşağıda serinin ikinci kitabına ait bir de çekiliş bulacaksınız. Çekiliş için son katılım tarihi 14 Şubat ve 15 Şubat günü Amy Plum söyleşisi de yine bu sayfalarda olacak... Şimdi bugünkü yorumumuz Benim İçin Öl’e dönelim...

Daha ilk sayfalarından beni içine alan bu kitabın en büyük özelliklerinden birisi hikayenin geçtiği atmosfer; yazar gözlerimizin önüne büyüleyici bir Paris ve tabii ki, burada geçen imkansız bir aşk sunuyor, bu aşkı birazda gerçeküstü ögelerle süslemiş...

Aslına bakarsanız, tarz olarak Alacakaranlık serisini bir hayli çağrıştıran bir kitap olmasına rağmen, içinde vampirlerin olmaması ve Kate ve Vincent’ın arasında gelişen ilişkinin nispeten yavaş olması bu tür için güzel bir değişiklik olmuş diyebilirim. Gerisi tahmin edeceğiniz gibi, konusu son derece net, içinde pek fazla sürprize yer vermeyen, sizi fazlaca şaşırtmayan - ki zaten buna da çabaladığını sanmıyorum yazarın - akışı da oldukça sakin bir hikaye.

Kate Mercier ve ablası Georgia, ailelerini trajik bir trafik kazasında kaybetmelerinden sonra, büyükbaba ve büyükannelerinin yanında yaşamak üzere, New York’tan Paris’e taşınırlar. Şehre ve dile her sene yaz tatillerini burada geçirdiklerinden dolayı zaten alışık olan iki kız kardeş, anne ve babasının acısını geride bırakabilmek için kendilerinde Paris’in tadını çıkartarak günlerini geçirirler. Bunu, Georgia her gece dışarı çıkıp, yeni arkadaşlar edinerek yaparken, Kate daha kendi halinde, elinde bir kitap kafe ya da müzelerde vakit geçirerek yapar.

Kate, müdavimi olduğu kafede oturmuş kitabını okurken, Vincent Delacroix’u görür. Vincent, son derece yakışıklı ve centilmen birisidir ve tabii ki Kate ile ilgilenmektedir. Sadece küçük bir sorunu vardır; kendisi insan değildir ;) Bu kadarcığını açık ediyorum artık zaten hikayeyi bilerek eline alan herkes Vincent’ın en azından insan olmayacağını tahmin ediyordur. :)

Zombi esprilerinin ve vampir göndermelerinin bolca yapıldığı kitapta, Vincent ve arkadaşları; insanlar arasında yaşayan ve ölmek üzere olan kişilerin hayatını kurtarmaya kendini adamış bir tür olan “geri dönen (revenant)” denilen bir türdür. Bu grubunda tabii ki düşmanları vardır... Ama en azından bu ilk kitapta, bu düşmanların yaptıkları ve yapabileceklerine dair oldukça az ipucu var. Yoğunluğumuz Kate ve Vincent üzerine.

Yine de kitapta yer alan yan karakterler de oldukça keyifli, özelllikle Georgia, Ambrose ve Jules (ki Jules sanırım Vincent'tan sonra favorimdi) ikinci kitapta daha fazla yer almalarını umuyorum.

Hikayeye ait daha fazla detay vermeyeceğim, gerisini ve nasıl geliştiğini okuyup görmeniz gerekecek ama şu kadarını söyleyeyim bu tarz genç edebiyatı kitaplarından hoşlanıyorsanız, bu türde yer alan imkansız aşk hikayeleri konusunda tam bir romantikseniz ve benim gibi bir süredir okumadıysanız ve tabii vampirlerden sıkıldıysanız keyifle okunabilecek bir kitap bu.

Dediğim gibi fazla bir sürpriz içermiyor ancak hem Kate, hem Vincent, hem de aralarındaki ilişki güzel işlenmiş. Birbirlerine ilk görüşte vurulsalarda, en azından hemen tutkulu bir aşkın içinde bulmuyorlar kendilerini. Ve ne yalan söyleyeyim, yazar Vincent’ı bana göre çok sevilesi yaratmış; tabii bu düşüncemde, benim kitabı audiobook olarak okumam ve Vincent’ın muhteşem Fransız aksanıyla İngilizce konuşmasının da epey katkısı oldu. Kate’de yaralanmış ama hayatına devam etmeye çalışan sıradan bir genç kız; ne çok güzel, ne çok iyi, ne de inanılmaz becerikli olmayışı onun daha kolay sevilebilmesini sağlıyor. Ama en başta belirttiğim, kitabın en dikkat çekici yanı;  dikkatle ve incelikle sunulan, romantik Paris atmosferi, tamamlayıcı bir unsur olmuş.

Pek fazla aksiyon yok diyebilirim, aksiyon vari yegane sahne kitabın sonunda yer alıyor ve aksiyon yönünden pek de ümit verici değil. ;)

Benim gibi uzun bir aradan sonra bu tip bir kitabı elinize aldıysanız ve itiraf etmek istemiyor olsanız da, bu tip aşk hikayelerini seviyorsanız bir çırpıda okuyacağınız bir kitap – tam da bu sebeple puanlamada pek tarafsız olamadım, hoşuma gitti işte ;) – filmi çekilse hiç de fena olmaz :) Ve ilk kitabın, yine bu türe özgü insanı bir sonraki sayfayı deli gibi merak eder şekilde bırakan bir sonu olmaması ayrı bir güzellik. Bakalım ikinci kitapta aksiyon artacak mı?

Buyurun bu da rafflecopter'imiz, nasıl kullanacağınızı öğrenmek yada hatırlamak için tık tık... (Çekilişe katılmak için tek yapmanız gereken Çekilişe Katılın maddesini onaylamanız, geri kalan basamakların hepsi fazla birer hak kazanmanız içindir.)


Buradan satın alabilirsiniz:  

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...