Copyright © Tuğçe'nin Kitaplığı
Design by Dzignine
21 Şubat 2013 Perşembe

Yorum: Beni Seç - Kiera Cass | Konuşan Kitaplar ile Blog Turu


benisec_on
Puanlama : B-

Yazar: Kiera Cass
Çevirmen:   Derya İmer Aydınlık
Sayfa Sayısı:  304
Dili: Türkçe
Yayınevi:  DEX Kitap

Kiera Cass’ın The Selection Üçlemesinin aynı adlı ilk kitabı DEX Kitap’tan sevgililer gününde  Beni Seç adıyla çıkarak raflardaki yerini aldı. Bu akşam, Konuşan Kitaplar ile Beni Seç Blog Turunun ikinci gününde ben de sizlere, yazar söyleşisi, çevirmenimizden bir konuk yorum ve ayrıca kitaba dair fikirlerimi paylaşacağım. Biz tüm hazırlıklar esnasında çok eğlendik umarım sizler de beğenirsiniz. Önce kitaba dair yorumum ile başlayalım.
Daha önce tanıtımlar esnasında da belirttiğim gibi (tanıtım için tık tık!), bu tam bir Külkedisi masalı ve The Bachelor yarışması karışımı olmuş. Her ikisini sevdiğimi düşünürsek ben kitaptan son derece keyif aldım.

America Singer, III. Dünya Savaşı sonrası bir dünyada, insanların sınıflara (kastlara) bölünmüş halde yaşadıkları bir ülkede yaşıyor. Buranın adı Illea. Ailesi ile birlikte 5.sınıf ve bu sınıfta sanatçılar yer alıyor, tahmin edileceği üzere ancak geçiniyorlar diyebiliriz. Ve 6.sınıftan bir de sevgilisi var, ancak bu ilişki tamamen gizli, sınıflar arası ilişkinin pek hoş karşılanmadığı bir durum var ve kızların evlenmeden önce bir ilişki içinde bulunmaları tamamen yasak. 6. Sınıf hizmetkarların olduğu bir sınıf yani, durumları daha da vahim diyelim.

Ülkenin hükümdarının oğlu, Prince Maxon artık evlenme yaşına gelmiş ve Illea’dan bir kız ile evlenecek. Ancak bu kız Seçim adı verilen bir yarışma ile seçilecek. Bu yarışmada 35 kız yer alacak, kızlar bir başvuru sonrası binlerce uygun kız arasından belirleniyor ve saraya getiriliyor. America’da istemeyerek de olsa ailesinin ve erkek arkadaşının (evet doğru duydunuz!) zoru ile bu başvuruya katılıyor ve bakın şu işe ki seçilen kızların içinde yer alıyor.  Aklı Aspen’de kalarak saraya gidiyor. Evet evet, doğru sezinliyorsunuz bir aşk üçgeni durumu söz konusu ama cidden sizi kararsız bırakacak bir aşk üçgeni.

Tabii ki, hele de sınıf düzeni olan durumda, 35 kız bir araya gelirse işler çok da temiz olmaz, değil mi? ;) ama bu kısımlar için okumanız gerekecek… Sadece şu kadarını söyleyebilirim, Prince Maxon’ı sevmemeye son derece hazırdım, hatta Aspen’i sevmiştim bile – yani en azından bir yere kadar – Maxon ise şimdiden kara listemdeydi… Ama hiç de öyle gitmedi, işler beklediğim gibi gelişmedi ve bir bakmışsınız, sayfaları America ve Maxon durumları ne olacak diye hızla çevirmeye başlamışım.

Evet kabul ediyorum, konusu belki süper yaratıcı değil, örneği televizyonda zaten 10 küsür sezon yayınlanmış bir yarışma ve her kızın rüyası olan Külkedisi masalı, ya da belki distopya olmasına rağmen türün gerekliliklerini pek yerine getirmiyor ve çok yumuşak kalıyor. Ama yine de onda bir şey var ve elinize alınca bırakamıyorsunuz. Son derece keyifli ve gün geçtikçe de daha bir beğendiğinizi fark ediyorsunuz.

America son derece güzel yaratılmış bir karakter, güçlü, tutkulu ve kendini biliyor. Evet yer yer Katnis benzerlikleri var – ve kesinlikle daha yumuşatılmış – ama bence tanıtımlarında kullanılan Açlık Oyunları benzetmesinin uzaktan yakından alakası yok kitapla. Kendince bir tarzı var ve kesinlikle yarışmada şartlar ne olursa olsun bu tarzından ödün vermiyor. Bu durumda kendisini çok kolay sevmenizi sağlıyor. Yan karakterlerin oldukça zayıf geçildiğini söyleyebilirim. Aspen, Maxon ve America’nın kişilikleri daha net görülebiliyor. Ama birkaç kişi haricinde geneli iyi insanlarla dolu ;)

551373_212940662185774_158920221_n

Maxon’a dair çok fazla bir şey söylemeyeceğim çünkü spoiler vermekten çekiniyorum. Her an kendimi kaybedip, hepsini anlatabilirim ;) Yetiştiği ortama göre, kendisini inanılmaz geliştirmiş. İyi huylu, anlayışlı, ilgili, tabii ki yakışıklı ve prens yani ; anlayacağınız, sevmemeniz mümkün olmayan bir karakter. Bir de Aspen var tabii, açıkçası Aspen ve America’yı en başta doğrudan sevdim, yalan değil. Yaşam tarzlarına ve yokluğa rağmen son derece saf bir aşk sunmuştu yazar çünkü. Ama işin içine bu Seçim girince kendisi bir miktar bozuldu ve America’yı cidden üzdü diyelim. Sanırım kitabı okuyan herkes burada takım değiştirmeye hazırdı zaten…

Yazar ikili arasındaki ilişkinin masumiyetini, duyulan sevgiyi, hisleri, yokluğu ve sonrasında yaşanan acıyı son derece becerikli bir şekilde yansıtmış ve bu sayede de okuru kitaba bağlamayı başarmış bence.
Bir de distopya olması itibariyle araya sokulmuş gibi duran ama sanırım ikinci kitapta daha ciddi bir durum kazanacak bir isyancılar durumu var hikaye esnasında, ama dediğim gibi çok ciddi bir olay bu ilk kitapta görülmüyor. Ufak tefek politik bilgiler ediniyoruz sadece ve merak ediyoruz, işin bu kısmı nereye gidecek. Tabi bir de, aynı konuya dahil olacak muhtemelen bir bilgi daha var ki, bu gençlerin hepsi tarihleri konusunda bilgisiz ve özellikle eğitilmiyorlar bu konuda. Ben buradan daha karanlık bir yerlere gideceğimize inanıyorum sonraki kitaplarda açıkçası ;)

Dediğim gibi Beni Seç, edebi olarak bir baş yapıt değil belki ama kesinlikle dünyadan kopmanızı sağlayacak, son derece keyifli bir hikaye. Kitabın kolay dili, bilinen hikayesi de hızlı bir okuma olmasını sağlıyor, yalnız kendinizi hazırlayın, inanamayacağınız bir son sizi bekliyor! İkinci kitaba anında devam etmek istiyorsunuz ama ikinci kitabın daha Amerika’da bile çıkmamış olduğunu öğrenince yaşadıklarınızı ben görmek isterim şahsen!

Kitabın çevirisi de son derece keyifli, sayılı Türkçe’sine göz atma imkanım olan kitaplardan oldu Beni Seç ve orijinali ile karşılaştırma imkanım oldu, çevirmeni ayrıca tebrik ediyorum ve de DEX Kitap’a bu turdaki katkılarından dolayı teşekkür etmek isterim.
4

Aşağıda sizler için keyifli olmasını umduğumuz bir de Team Maxon ve Team Aspen çalışmamız var, yukarı da yazdıklarımdan sonra herhalde Team Maxon diye ayrıca belirtmeme gerek yoktur, kendi durumumu. Gerçi ben kitabın sonundaki cümlesi ile Aspen'i de tekrar oyunda göreceğimize eminim ve hatta takımlar konusunda kararsız kalacağımıza da eminim diyebilirim.
542620_503928639648624_973818097_nişte kodlar ;) 

Team Aspen;
<a href="http://konusankitaplarileblogturu.wordpress.com/" target="_blank"><img src="http://i46.tinypic.com/xp4sna.jpg" border="0" alt="Image and video hosting by TinyPic" /></a>

Team Maxon;
<a href="http://konusankitaplarileblogturu.wordpress.com/" target="_blank"><img src="http://i46.tinypic.com/5ciu5y.jpg" border="0" alt="Image and video hosting by TinyPic"></a>

19 Şubat 2013

20 Şubat 2013 
Yazar Söyleşi - http://tugceninkitapligi.com/Alıntılar - http://kitapsayfalarii.blogspot.com/ ve  http://kahvekokulukitap.blogspot.com/
Başka Bloglarda Neler Yazılmış  –http://kitaptelvesi.blogspot.comFilm Olsaydı Kimler Oynardı? – http://tarihiaskromani.blogspot.comPeki Ya Sonra Ne Olacak? – 9 blog* birden…
*9 blog’un birden yorumlarını http://konusankitaplarileblogturu.wordpress.com  adresinde bir arada bulabilirsiniz…
**Dex Kitap’a katkılarından dolayı teşekkür ederiz!dex-kitaplgo

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...