Copyright © Tuğçe'nin Kitaplığı
Design by Dzignine
30 Ocak 2013 Çarşamba

Yorum: Kilitli - Kerry Wilkinson


9786056291210 (1)Puanlama : B+

Yazar: Kerry Wilkinson
Çevirmen:  Özge Nur Küskün
Sayfa Sayısı: 408
Dili: Türkçe
Yayınevi: Optimum Kitap

Aslına bakarsanız ben pek polisiye hayranı birisi değilim daha önce de bunu dile getirmiştim – polisiye/gerilim/korku vb bizim evde, Umut’un ilgi alanıdır, zaten genellikle bu tip kitaplara da onun sayesinde denk geliyorum. Ama zaman zaman karşı koyamadığım, benim de ilgimi çeken bazı polisiye/suç hikayeleri oluyor. Kilitli de bunlardan bir tanesi, hatta sanırım bu türde olupta serisini de büyük ihtimalle okuyacağım ilk kitap.
Kilitli, aslen bir spor yazarı olan Kerry Wilkinson’ın ve Jessica Daniel serisininde ilk romanı – Yazar ile yaptığım söyleşi 1 Ocak günü Konuşan Kitaplar ile Blog Turlarında ve daha sonra da bu blogda sizlerle olacak, söylemeden geçmeyeyim dedim.  Hikaye, uykusunda tel ile boğulmuş bir kadın cesedinin bulunması ile başlıyor. Cesedin bulunduğu eve zorla girilmiş olduğuna dair herhangi bir ibare yok, hatta evin kapı ve tüm pencereleri kilitli ve anahtarda içeride; yani nasıl içeri girildiğinin ve katilin nasıl dışarı çıktığını anlamak mümkün değil.

Bu Jessica’nın da terfi aldıktan sonraki ilk büyük vakası. Kısa süre içinde benzer şekilde öldürülmüş cesetler ortaya çıkmaya başlar ve vakanın medyaya da sızmasıyla işler Jessica ve departmanı için oldukça zorlu bir hale gelmeye başlar.  Konuya dair daha fazla birşey anlatmak istemiyorum; ne de olsa polisiyelerde herşey konunun ilerleyişi ve detayları ile çözülüyor, farkında olmadan bir sürpriz bozan riski almak istemem :).

Hikaye listelerde yeren birçok benzerinin aksine İngiltere’de geçiyor ve yapısal olarak çok büyük farklılıklar göstermiyorda olsa, yazarın yarattığı, Jessica karakteri; kendinden çok da emin olmayan ama ilgi çekici, bazı hataları ve sorunları olan son derece doğal birisi.  Ve bir polisiye yazıyor olmasına rağmen Jessica’nın gelişimine oldukça önem verilmiş ve suç hikayesi ile tam bir denge içerisinde sunulmuş; hem en yakın arkadaşı, hem de iş arkadaşları ile olan ilişkisi vasıtasıyle derin bir karakter ortaya çıkartılmış.
Hikayede sunulan, ölümler oldukça detaylı verilmiş ve okurda Jesicca’nın hikayeyi bir an evvel çözmesini isteyecek motivasyonu yaratmayı başarmış ama her ne kadar ölüm şekilleri oldukça nahoş olsa da, yine de rahatsızlık verecek kadar da grafik bir anlatım sergilenmemiş. Ve katilin suç mahaline girip çıkmasının neredeyse imkansız şekilde sunulması da kitaba ayrı bir tat katmış.

Birkaç yayınevinden geri çevrildikten sonra Kerry Wilkinson’ın kendi başına yayımlamaya karar verdiği Kilitli, oldukça kolay okunabilen – bir takım teknik bilgi içerdiğini ve nihayetinde bizim işleyişimizden farklı sistemlerin olduğunu tabii ki göz ardı etmemek lazım –, okuru hikayeye bağlı tutacak bir ritmi yakalamış, sürükleyici bir roman olduğunu kolaylıkla söyleyebilirim. Çoğunlukla Jessica’nın bakış açısı ile yazılan, ancak yakın üçüncü tekil şahıs kullanılmış, böylelikle olayları Jessica ile birlikte yaşıyor olmamıza rağmen, gerekli yerlerde diğerlerinin bakış açısını da göre şansı yakalıyoruz. Ayrıca yazarın oldukça esprili bir anlatım tarzı olduğunu da eklemek lazım; tabii ki, bu tip bir hikayede olabileceği kadar.

Bir yazarın ilk kitabı olarak, oldukça başarılı; yazar bu türe ait bir romanda bulunması gereken tüm ögeleri ustalıkla kullanmış. Sevilebilir ve ilgi çekici ve türünün birçok örneğinden farklı olarak bayan bir kahramanla kurduğu hikayede, karakterine verdiği derinlikle de birçok alt hikayecikler oluşturmuş ve bunları da keyifli bir şekilde birbirine bağlamış. Bana göre sonuç ve sonuca giden yolda da okurun ilgisini ve merakını yeterince elinde tutacak şaşırtıcı sahneleri barındırıyor kitap, ama bu tabii ki bu türün usta okurları açısından nasıldır bilemiyorum. Kitapla ilgili düşüncelerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim...

*Ayrıca yazar söyleşime ek olarak Konuşan Kitaplar ile Blog Turları sayfasında şu anda bir hediye çekilişi devam ediyor, hem imzalı kitap hem de yazara ait imzalı ayraçlar için.

Buradan Satın alabilirsiniz:

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...